2024 CORE TOOLS EĞİTİMLERİ Tüm değişiklikler
CORE TOOLS EĞİTİMLERİ İÇERİĞİ: CORE TOOS DEDİKLERİ NEDİR?
- AIAG VDA DİZAYN FMEA
- AIAG VDA PROSES FMEA
- SPC İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL
- APQP İLERİ ÜRÜN KALİTE PLANLAMASI
- MSA ÖLÇÜM SİSTEMLERİ ANALİZİ
- PPAP EĞİTİMİ
- PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ EĞİTİMİ
- KONTROL PLAN EĞİTİMİ
CORE TOOLS BİZE NE FAYDA SAĞLAR? NEDEN HER SEKTÖRE LAZIM?
Core Tools eğitimlerinin içeriklerinden görüleceği gibi, eğitim seti ürün tasarımından güvenli bir şekilde müşteriye ulaştırılıncaya kadar hatta garanti süresi sonuna kadar gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde bizlere gerekli, kılavuzluk edecek tüm teknik bilgi ve yöntemleri içermektedir.
Bu nedenle, sadece otomotiv sektörü için değil, tüm sektörler için; makine imalat, beyaz eşya, iş makinesi, tarım makinesi, havacılık, raylı sistem, otomotiv, tekstil, inşaat, mobilya, kimya sektörleri içinde bilinmesi ve uygulanabiliyor ise mutlaka proseslerde yerini alması gereken gereçlerdir.
Parça dizaynında hatalı tasarım yapmamak için, üretim proseslerinde hata yapmamak için ve satış sonrası geri bildirim almamak için, yapılan hataları yakalayabilmek için, hatayı görebilmek ve çözümleyebilmek için sizler ve firmanınz gerekli savaş ekipmanlarını kuşanmalısınız. İşiniz ne kadar önemli, parçalar ne kadar kritik ise, bu alet çantasını çok iyi bilmek ve uygulamak o kadar önem kazanır.
25 yıllık otomotiv sektör deneyimimiz ile core tools araçlarının gerekliliğini ve doğru kullanıldığında, daha problemler oluşmadan önlenebildiği net olarak tecrübelerimiz ile sabittir.

core tools – msa – spc – dizayn fmea – proses fmea – control plan – apqp – ppap egitimi – online – yerinde – iatf 16949 – railway – aviation
CORE TOOLS EĞİTİMİ: SPC
EĞİTİMİN AMACI
Standart gerekliliklerinde yer almakta olan istatistiksel proses kontrol çalışmaları detaylı olarak anlatılmaktadır. Kolay takip edilebilir içeriği ve uygulamaları ile istatistiğin detaylarında kaybolmadan sadece gerekli seviyede istatistik bilgisi ile konular ele alınmaktadır.
İÇERİK KATILIMCI PROFİLİ
Mavi ve beyaz yaka çalışanlar arasında istatistiksel prosesi uygulayan, analiz eden, aksiyon alan ve yorumlayan tüm seviyelerdeki çalışanlar eğitime katılabilirler. Eğitim içeriğinde istatistiksel temel kavramlar ve uygulama çalışmaları yer almaktadır.
GEREKLİ ÖN BİLGİLER
Eğitim öncesi katılımcıların istatistiksel kavramlarla ilgili ön bilgi edinmesi, eğitimdeki konuların daha iyi kavranması açısından faydalı olacaktır. Herhangi bir ön bilgi gerekliliği bulunmamaktadır.
EĞİTİM YÖNTEMİ VE DEĞERLENDİRME
Katılımcılar eğitim esnasında uygulamaları gruplar halinde yapmakta, hazırlanan eğitim dokümanları ile istatistiksel metotların proses kontrolde kullanımı anlatılmaktadır. Eğitim değerlendirmesi sınav ile yapılmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİ: 1 GÜN
APQP Proje Yönetimi APQP3 Versiyon3 ve Kontrol Plan1 (KP1) ile neler değişecek?
YENİ VERSİYON APQP EĞİTİMİ – Versiyon3 Eğitimi (APQP Versiyon3) MART 2024
APQP Proje Yönetimi versiyon 4 eğitimi (Mart ayında yayınlanacak olan versiyon 3 tür.) Versiyon 4 henüz çıkmamıştır.
İleri Ürün Kalite Planlaması Versiyon3 Eğitimi
Kontrol Plan Versiyon1
2024 Mart ayından itibaren kullanımda
Değişikliklerden haberdar olmak için bizi takip edin.
APQP version 3 Değişiklikler:
Program yönetimi döngülerinde/yöntemlerinde sektör değişiklikleri
Teknoloji değişiklikleri (ürün ve süreçler)
Tedarik Zincirinin genişletilmesi (“Otomobilde Yeni”, sektörler arası tedarikçiler)
Geçmiş programlardan alınan derslere dayanarak KSS’leri uyumlaştırma ve “en iyi uygulamaları” önerme fırsatı
IATF 16949 (2015) ile uyum, ilgili AIAG yayınlarından yararlanma
Değişen müşteri beklentileri (tüketici, mevzuat vb.)

core tools – msa – spc – dizayn fmea – proses fmea – control plan – apqp – ppap egitimi – online – yerinde – iatf 16949 – railway – aviation
proje yönetimi versiyon4 eğitimi – ileri ürün kalite planlaması -yetkin eğitim kurumu-baş denetçiden
SİNERJİKLİK VE ÇEVİKLİK (Agile) için:
Teknolojiler geliştikçe APQP’den daha sık güncelleme beklentisi oluştuğu için
Öğrenilen Derslere, En İyi Uygulamalara ve diğer standartlara ve müşterilerin harmonize edilmiş beklentilerine uyum temelinde revizyon/yükseltme esnekliği için
SÜREKLİ İYİLEŞTİRME İÇİN:
Ford, General Motors ve Stellantis işbirliğiyle sık görülen
zayıf noktalar ve bunların nasıl ele alınacağı listeleniyor
Harmonize edilmiş Müşteriye Özel İstekleri
İyileştirme için en iyi fırsatlarla ilgili Açık Gereksinimler
Kontrol Planlarını geliştirme ve yönetme sürecine ilişkin artan rehberlik
CORE TOOLS EĞİTİMİ: MSA
Ölçüm sistemi analizi (MSA), bir ölçüm sürecinin kapsamlı bir değerlendirmesidir ve genellikle o ölçüm sürecindeki varyasyon bileşenlerini tanımlamayı amaçlayan özel olarak tasarlanmış bir deneyi içerir. Bir ürünü ortaya çıkaran süreçler farklılık gösterebildiği gibi, ölçüm ve veri elde etme süreçleri de farklılık gösterebilir ve hatalı sonuçlar üretebilir. Bir ölçüm sistemi analizi, analiz için kullanılan verilerin bütünlüğünü sağlamak (genellikle kalite analizi) ve bir ürün veya süreç hakkında alınan kararlar için ölçüm hatasının etkilerini anlamak amacıyla test yöntemini, ölçüm cihazlarını ve ölçümlerin elde edilmesine ilişkin tüm süreci değerlendirir. Üretimde tutarlı bir ürün üretmek için doğru ölçüm sistemi analizi kritik öneme sahiptir ve kontrolsüz bırakıldığında temel parametrelerde sapmalara ve nihai ürünlerin kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. MSA aynı zamanda Altı Sigma metodolojisinin ve diğer kalite yönetim sistemlerinin de önemli bir unsurudur. MSA, bir ölçüm karakteristiğine bir sayının atanmasını etkileyen ekipman, operasyon, prosedür, yazılım ve personel koleksiyonunu analiz eder.
İÇERİK KATILIMCI PROFİLİ
Mavi ve beyaz yaka çalışanlar arasında ölçüm sistemlerini analiz eden, aksiyon alan ve yorumlayan tüm seviyelerdeki çalışanlar eğitime katılabilirler. Eğitim içeriğinde istatistiksel temel kavramlar ve uygulama çalışmaları yer almaktadır.
GEREKLİ ÖN BİLGİLER
Eğitim öncesi katılımcıların istatistiksel kavramlarla ilgili ön bilgi edinmesi, eğitimdeki konuların daha iyi kavranması açısından faydalı olacaktır. Herhangi bir ön bilgi gerekliliği bulunmamaktadır.
EĞİTİM YÖNTEMİ VE DEĞERLENDİRME
Katılımcılar eğitim esnasında uygulamaları gruplar halinde yapmakta, hazırlanan eğitim dokümanları ile nitel ve nicel msa ölçüm sistemleri analizi metotlarının kullanımı anlatılmaktadır. Eğitim değerlendirmesi sınav ile yapılmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİ: 1 GÜN
Bir ölçüm sistemi analizi aşağıdakileri dikkate alır:
Doğru ölçüm ve yaklaşımın seçilmesi
Ölçüm cihazının değerlendirilmesi
Prosedürlerin ve operatörlerin değerlendirilmesi
Herhangi bir ölçüm etkileşiminin değerlendirilmesi
Bireysel ölçüm cihazlarının ve/veya ölçüm sistemlerinin ölçüm belirsizliğinin hesaplanması
Ölçüm sistemi analizinin ortak araçları ve teknikleri şunları içerir: kalibrasyon çalışmaları, sabit etkili ANOVA, varyans bileşenleri, nitelik ölçüm çalışması, ölçüm R&R,[1] ANOVA ölçüm R&R ve yıkıcı test analizi. Seçilen araç genellikle ölçüm sisteminin özelliklerine göre belirlenir. MSA’ya giriş Doug Montgomery’nin Kalite Kontrol kitabının 8. bölümünde bulunabilir. Bu araçlar ve teknikler aynı zamanda Donald Wheeler ve Kim Niles’ın kitaplarında da anlatılmaktadır.
Ekipman: ölçüm cihazı, kalibrasyon, fikstür.
İnsanlar: operatörler, eğitim, eğitim, beceri, bakım.
Süreç: test yöntemi, spesifikasyon.
Numuneler: malzemeler, test edilecek öğeler (bazen “parçalar” olarak da adlandırılır), numune alma planı, numune hazırlama.
Çevre: sıcaklık, nem, iklimlendirme, ön iklimlendirme.
Yönetim: eğitim programları, metroloji sistemi, çalışanların desteklenmesi, kalite yönetim sisteminin desteklenmesi.
Bunlar, ölçüm varyasyonunun potansiyel kaynaklarının belirlenmesine yardımcı olmak için bir “balık kılçığı” Ishikawa diyagramında çizilebilir.
EĞİTİM İÇERİĞİ:
ÖLÇME SİSTEMİ ANALİZİ GENEL
KARARLILIK / SAPMA
KONTROL KARTI METODU / DOĞRUSALLIK
NİCEL GRR / NİTEL GRR BİLGİLENDİRME
NİCEL GRR UYGULAMASI
ÖĞLE ARASI
NİTEL GRR UYGULAMASI
TEKRAR EDİLEBİLİRLİK & TEKRAR ÜRETİLEBİLİRLİK
AVERAGE & RANGE METODU
ANOVA METODU
PROSES FMEA EĞİTİMİ (ONLINE)
PROSES FMEA EĞİTİMİ
Bir firmada üretim var ise proses risk analizi mutlaka olmak zorundadır. ISO 9001 de de risk analizi zorunludur. Üretimdeki risk analizinin formatı teknik standartlarda ve müşteri özel isteklerinde belirlenmiş olabilir.
Dolayısıyla, Formattan bağımsız olarak, şunu bilmelisiniz ki, hangi kalite yönetim sistemine sahip olursanız olun, üretim faaliyetlerinin risk analizini yapmalısınız.
YENİ FMEA AIAG VDA PROSES FMEA ONLINE EGITIM
Kafa karışıklığına neden olan bir çok kavramı burada anlatmaya çalışacağız ve eğitimle ilgili sizlere bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Versiyon5 FMEA dedikleri aslında AIAG VDA dır. Önceki FMEA kılavuzu AIAG ve VDA nın ayrı ayrı olmak üzere kullanılmaktaydı. AIAG FMEA 4.versiyonda iken AIAG VDA yayınlandı, aslında Versiyon 1 diye adlandırmak daha doğru olur. Çünkü yeni FMEA öncekilerin devamı olsa da oldukça farklı bir yaklaşımı var.
Foundation FMEA (Hata bankası, Jenerik FMEA) Firmada CNC işleme genel risk analizi, montaj risk analizi, boya risk analizi gibi genel riskleri irdeliyorsunuz. (Jenerik Fmea yı genelde Family Fmea olarak kullanıyorduk. Bu yanlış bir tanımlama imiş.) |
Family FMEA (ürün grubu bazında FMEA çalışması) OEM ler genelde kendi ürünlerine özel fmea isterler. OEM dışındaki firmalarda yapılabiliyor. Somun, cıvata gibi katalog parçaları için olabiliyor. |
Ürün FMEA zaten adı üstünde her ürüne özgü FMEA. OEM firmaları genelde ürüne özgü, her referans parça için ayrı DFMEA ve PFMEA çalışması bekler. |
Otomotiv Core Tools Eğitimi: Proses FMEA
EĞİTİMİN AMACI
Üretim proseslerindeki risklerin analiz edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması, kontrollerin belirlenmesi için yapılması gereken Proses FMEA çalışmasının detaylarını anlatmak ve gerekli risk odaklı yaklaşımın anlaşılmasını sağlamak.
İÇERİK KATILIMCI PROFİLİ
Mavi ve beyaz yaka çalışanlar arasında proses FMEA çalışmasına katılan, bilgi ve tecrübe olarak kullanan, analiz eden, aksiyon alan ve yorumlayan tüm seviyelerdeki çalışanlar eğitime katılabilirler. Eğitim içeriğinde uygulamalı PFMEA çalışmaları yer almaktadır.
GEREKLİ ÖN BİLGİLER
Eğitim öncesi katılımcıların kendi firmaları ile ilgili ön bilgi edinmesi, mevcut PFMEA çalışmalarına göz atmaları eğitimdeki konuların daha iyi kavranması açısından faydalı olacaktır. Herhangi bir ön bilgi gerekliliği bulunmamaktadır.
AIAG VDA PROSES FMEA EĞİTİMİ
EĞİTİM YÖNTEMİ VE DEĞERLENDİRME
Katılımcılar eğitim esnasında uygulamaları gruplar halinde yapmakta, hazırlanan eğitim dokümanları ile PFMEA çalışması ve formların kullanımı anlatılmaktadır. Eğitim değerlendirmesi Proses FMEA uygulaması ile yapılmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİ: 2 GÜN
DİZAYN: Bir ürünün bir parçası veya tamamının şekil, ölçü, renk, biçim, malzeme, fonksiyon olarak değiştirilmesi, geliştirilmesidir.
Daha hafif, daha dayanıklı, daha ucuz, montajı kolay, üretimi hızlı ve güvenli (üretim için tasarım), karışma riskini azaltan, tek hat akışına müsaade eden, standart olan veya türetilebilen parçalar dizayn aşamasında göz önünde bulundurulur.
PROSES: İşletme içinde ürünü etkileyecek her türlü işlem adımıdır.
Proses tasarımı yapılmış ürünün belirlenmiş tasarım şartlarına uygun üretim safhalarıdır. Verimli, kaliteli, ergonomik ve insan sağlığını dikkate alan proseslerdir.
FMEA Çalışmaları çok fonksiyonlu ekip çalışmasıdır.
FMEA çalışmasına başlamadan önce ekibin ürün güvenliği, proses güvenliği, yasal ve mevzuat şartları, müşteri özel istekleri, dayanıklılık istekleri, servis ve montaj şartları, şartnamelerle ilgili bilgili olması gerekmektedir.
Yine yardımcı dokümanlar olarak çizimler, şartnameler, proses akış diyagramları, önceki Fmea çalışmaları, müşteri şikayetleri, iç uygunsuzluklar, hurda ve yeniden işlem kayıtları edinilmelidir
Her iki FMEA çalışmasında da analiz edilen özellikler için aynı hata etkisi göz önünde bulundurularak, Dizayn FMEA ve Proses FMEA arasında korelasyonu sağlanmalıdır.
FMEA Proje planlama yaklaşımı için 5T kriterleri uygulanmalıdır;
InTent – Amaç: Ekiple birlikte çalışmanın amacı ve kapsamı netleştirilmelidir.
Timing – Zamanlama: Çalışma APQP İleri Ürün Kalite Planlaması Fazları ile uyumlu olmalıdır. (APQP ve VDA MLA fazlarına uyumlu olmalıdır)
Team – Ekip: Rol ve sorumluluklar belirlenmelidir.
Task – Görev: 7 Adımlı FMEA yaklaşımı kullanılmalıdır.
Tool – Araç: Örnek çalışmalar, firmanızda FMEA çalışması için belirlenmiş olan yazılım ve hesap tabloları kullanılmalıdır.
YENİ VERSİYON APQP EĞİTİMİ – Versiyon3 (Değişiklikler neler?)
2024 Mart ayından itibaren kullanımda
Değişikliklerden haberdar olmak için bizi takip edin.
APQP version 3 Değişiklikler:
Program yönetimi döngülerinde/yöntemlerinde sektör değişiklikleri
Teknoloji değişiklikleri (ürün ve süreçler)
Tedarik Zincirinin genişletilmesi (“Otomobilde Yeni”, sektörler arası tedarikçiler)
Geçmiş programlardan alınan derslere dayanarak KSS’leri uyumlaştırma ve “en iyi uygulamaları” önerme fırsatı
IATF 16949 (2015) ile uyum, ilgili AIAG yayınlarından yararlanma
Değişen müşteri beklentileri (tüketici, mevzuat vb.)

APQP Versiyon3 Eğitimi – Kontrol Plan Eğitimi
Neden Ayrı Kontrol Planı kılavuzu?
ESNEKLİK VE ÇEVİKLİK (Agile) için:
Teknolojiler geliştikçe APQP’den daha sık güncelleme beklentisi oluştuğu için
Öğrenilen Derslere, En İyi Uygulamalara ve diğer standartlara ve müşterilerin harmonize edilmiş beklentilerine uyum temelinde revizyon/yükseltme esnekliği için
SÜREKLİ İYİLEŞTİRME İÇİN:
Ford, General Motors ve Stellantis işbirliğiyle sık görülen
zayıf noktalar ve bunların nasıl ele alınacağı listeleniyor
Harmonize edilmiş Müşteriye Özel İstekleri
İyileştirme için en iyi fırsatlarla ilgili Açık Gereksinimler
Kontrol Planlarını geliştirme ve yönetme sürecine ilişkin artan rehberlik
YENİ VERSİYON APQP EĞİTİMİ – Versiyon3 (Değişiklikler neler?)
APQP’ DEK DEĞİŞİKLİKLER
Program yönetimi
Risk Değerlendirmesi ve Azaltma
Kapılı (GATE) Yönetim beklentisi ve rehberliği
APQP sürecine ilişkin KPI’lar
Kaynak bulma
“Hazırlık” kadar önemli olan Kaynak bulma aşamasına odaklanmayı artırın
Kaynak Kullanımı sırasında riski değerlendirmek ve azaltmak için kontrol listesi
GATE GEÇİT Yönetim alt katmanları içerir
Açıklama/Detay (HER SAFHADA DETAYLI RAPORLAMA)
APQP Sırasında Değişim Yönetimi
OEE kullanarak Kapasite Planlama
İzlenebilirlik
Hata ÖNLEME ve Hata Giderme

APQP Versiyon3 Eğitimi – Kontrol Plan Eğitimi
GEÇİŞ İÇİN ZAMAN PLANLAMASI
Mart 2024 te yeni kılavuz yayınlanacak
6 AY içerisinde Ford, Stellantis ve GM
gerekli eğitimlerin alınmasını ve geçişin yeni projeler için başlatılmasını istiyor.
EĞİTİM İHTİYAÇLARINIZDA YANINIZDAYIZ
IATF 16949 DENETÇİLERİ VE 30 YILLIK OTOMOTİV SEKTÖR TECRÜBESİ İLE
EĞİTİM DENETİM HİZMETLERİ VERMEKTEYİZ
Müracaat: Hande Gökyıldız hande.gokyildiz@nqs.com.tr
Fiyat ve Bilgi alabilirsiniz: Tel: (532) 452 49 70 – (224) 441 68 67
NQS NET QUALITY SERVICE Kalibrasyon ve Belgelendirme
Youtube kanalımızdan da detaylı bilgi alabilirsiniz: