EĞİTİM İÇERİĞİNDEN BAŞLIKLAR
CQI11 Nedir? AIAG sürekli kalite geliştirme veya CQI-11 değerlendirmesi, otomotiv tedarikçilerinin kaplama endüstrisinin en iyi uygulamalarını karşılayacak bir planlama yönetim sistemi geliştirmelerine yardımcı olmak için bir öz-değerlendirme olarak geliştirilmiştir.
Kimyasal tedarikçileri, endüstri danışmanları dahil olmak üzere süreç uzmanlarından oluşan bir ekip, uygulayıcıları ve otomotiv OEM’leri bu belgenin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Bir özdeğerlendirme olarak tasarlanırken, kuruluşun çıktıyı optimize etmek için bu değerlendirmeler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip sektör uzmanlarından yardım alması tavsiye edilir. Kaplama endüstrisinde, kimyasal tedarikçileri genellikle belgelerin iyi hazırlanmış olmasını sağlayarak incelemenize yardımcı olurlar.
CQI-11 Kaplama Sistemleri Değerlendirmesi (CSA: Coating Process Assessment Kaplama Prosesi Değerlendirme), Üçüncü Baskı (3rd), AIAG Kaplama Çalışma Grubu tarafından tamamlanmıştır. Bu kaplama gereksinimleri müşteri ve ürün standartlarını tamamlayıcı niteliktedir. İngilizce, AIAG CQI-11 Özel Prosesinin resmi dilidir. Bir CQI-11 tercümesinin sonucu olarak herhangi bir tutarsızlık veya çelişki varsa, İngilizce versiyonu geçerli olacaktır. Kaplama Sistemleri Değerlendirmesi (CSA Coating System Assessment), bir kuruluşun bu değerlendirmedeki gereksinimleri karşılama yeteneğinin yanı sıra müşteri, mevzuat ve kuruluşun kendi gereksinimlerini değerlendirmek için kullanılabilir.

CQI11-Kaplama-Metalik Kaplama-Proses-Denetimi-Eğitimi-metalical Coating process surface treatment audt training-7
Bununla birlikte CSA kuruluşun tedarikçileri arasında da kullanılabilir. CSA’da, “yapılacak (shall)” kelimesi, sistem değerlendirmesinin amaçları için bir gerekliliği belirtir. Gereksinimlerin karşılanması durumu “Uygun (conforming)” karşılanmaması durumu “Uygunsuz (not conforming)” şeklinde bir değerlendirme ile sonuçlanır. “Olmalı (should)” kelimesi bir tavsiyeyi belirtir. “Gibi (such as)” terimi kullanıldığında, verilen öneriler yalnızca yol gösterme amaçlıdır.
CSA’nın amacı, sürekli iyileştirme sağlayan, hataların önlenmesini ve tedarik zincirindeki çeşitlilik ve atığın azaltılmasını vurgulayan bir kaplama yönetim sisteminin geliştirilmesidir. CSA, uluslararası kabul görmüş bir kalite yönetim sistemi ve uygulanabilir müşteriye özgü gereklilikler ile birleştiğinde, kaplama yönetim sistemleri için temel gereksinimleri tanımlar. CSA, otomotiv üretimi ve servis parçası kuruluşları için bir kaplama yönetim sistemine ortak bir yaklaşım sağlamayı amaçlamaktadır
Değerlendirici Nitelikleri: Değerlendirici (ler) KAPLAMA SİSTEMİ DEĞERLENDİRMESİ yapmak için aşağıdaki özel deneyime sahip olmalıdır: Değerlendiriciler kaplama bilgisine sahip olmalıdır. Kanıtlar, kaplamada en az 5 yıllık bir deneyime veya en az 5 yıllık resmi bir kimya eğitimi ve kaplama deneyiminin bir kombinasyonunu içermelidir. Değerlendirici/ler, deneyimli bir KYS – kalite yönetim sistemi iç denetçisi olmalıdır (örneğin; ISO 9001, IATF 16949). Değerlendirici, istatiksel proses kontrolü, ölçüm sistemleri analizi, parça onayı, hata modu ve etkileri analizi ve ileri kalite planlaması dahil olmak üzere otomotiv kalitesi ana araçlarının uygulama bilgisine sahip olmalı ve bunları bilmelidir.
Not : Yukarıdaki nitelikleri yerine getirmek için birden fazla değerlendirici gerekliyse, lider değerlendirici # 1’deki şartları sağlayan kişi olacaktır.
CQI Eğitimleri için www.cqi.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
IATF 16949 Sistem Danışmanlığı / IRIS 22163 Sistem Danışmanlığı / Otomotiv Danışmanlığı / Core Tools Eğitimleri / Raylı Sistemler Danışmanlığı

core tools – msa – spc – dizayn fmea – proses fmea – control plan – apqp – ppap egitimi – online – yerinde – iatf 16949 – railway – aviation
proje yönetimi versiyon4 eğitimi – ileri ürün kalite planlaması -yetkin eğitim kurumu-baş denetçiden
Özel süreçlerin yönetimi, Özel süreç yönetimi şunları içerir: • özel süreç yönetimindeki rol ve sorumluluklar, • risk yönetimi, • süreç yeterliliği, • işlem doğrulama, • proses kontrolü ve izleme (göstergeler), • uygunsuzluk yönetimi, • değişim yönetimi, • transfer yönetimi, • Tedarik zinciri yönetimi, • özel süreç denetimleri/denetimleri, • bilgi Yönetimi, • harici sağlayıcılar tarafından gerçekleştirilen özel işlemler.
Özel süreç yönetimindeki roller ve sorumluluklar Organizasyon içinde, özel süreçleri yönetmek için roller ve sorumluluklar tanımlanmalıdır. Kuruluş, özel bir süreç koordinatörü belirlemeli ve bu atama kuruluşa iletilir. Özel süreç koordinatörü dışarıdan (taşeron) ise, bir atamaya iç vekil de dahil edilmelidir.Not – Koordinatörün belirtildiği kılavuzun geri kalanında faaliyet, ilgili kuruluş tarafından yürütülebilir. koordinatör yardımcısı. Özel süreç koordinatörü ile organizasyon arasındaki ilişki tanımlanmalıdır. ve iletişim kurdu. Özel süreç koordinatörü, organizasyona izin verecek şekilde entegre edilmelidir. sorumluluk alanlarındaki görevlerin herhangi bir kısıtlama olmaksızın yerine getirilmesi; koordinatör olmalı üretimden bağımsız olarak gerekli talimat verme ve karar verme yetkisine sahiptir. Organizasyon içindeki özel süreç koordinatörünün sorumluluk alanları belirlenmelidir. belgelendi. Bu sorumluluk alanları şunları içerebilir: • dahili yönergeler, spesifikasyonlar, prosedürler ve talimatlar, • ihale yönetiminde gereksinim incelemesi ve fizibilite teyidi, • tasarım inceleme aşamasında özel süreç içeriğinin/öğelerinin doğrulanması (varsa), • malzeme özellikleri (taban ve sarf malzemeleri dahil), • Tedarik zinciri yönetimi, • özel süreçlerin harici sağlayıcıları, • muayene/test dahil ekipman ve araçlar, • personelin kalifikasyonu, • özellikle yeni ürünler için üretim planlaması ve devreye alma, • denetim planlaması, • süreç kalifikasyonu ve doğrulaması, • süreç ve ürün denetimleri, • uygunsuzluklar ve düzeltici aksiyonlar, • tanımlama ve izlenebilirlik, • Kalite kayıtları, • bilgi Yönetimi. Özel süreç koordinatörünün özel süreçte uygunsuzluk yönetimine dahil olması gerekir. Gerekli katılım derecesi belgelenmeli ve uygunsuzluğun ciddiyeti (örn. yeniden işleme, onarım, reddetme vb.), ürün kritikliği ve sözleşme gereklilikleri dikkate alınmalıdır. Yeniden kalifikasyon, doğrulama ve izlenebilirlik gereksinimleri tanımlanmalıdır. Dış sağlayıcılar tarafından gerçekleştirilen özel işlemler Özel süreçleri yürüten dış sağlayıcılar olması durumunda, kuruluş, gerektiğinde, kuruluş veya müşteri tarafından özel işlemin onaylanması da dahil olmak üzere, ürün ve süreçle ilgili tüm gerekli şartları iletmelidir.

CQI11-Kaplama-Metalik Kaplama-Proses-Denetimi-Eğitimi-metalical Coating process surface treatment audt training-5
Koordinatör yeterliliği Uluslararası veya ulusal özel süreç standartlarından herhangi bir gereklilik yoksa, kuruluş asgari akademik ve profesyonel ön koşulları belgelemelidir. Bu ön koşullar, özel süreç koordinatörünün madde 5.1.1’de açıklanan rol ve sorumlulukları yerine getirebilmesini sağlamalıdır. Koordinatör, özel süreçte bir “uzman” olmalıdır: eğitim veya deneyimden elde edilen özel beceri veya bilgiye sahip bir kişi. Özel süreç koordinatörü, örneğin sergilere, kıyaslamalara, çalıştaylara, mesleki eğitimlere, teknik toplantılara ve konferanslara vb. katılarak özel süreçteki bilgilerini sürekli olarak yenilemelidir. Kanıtlar belgelenmelidir. Bu gereksinimler iç ve dış koordinatörler için geçerlidir.
İş Süreçleri Yönetim Sistemi (BPMS) – Operatör kalifikasyonu Operatör kalifikasyonu, her özel proses için minimum bir gerekliliktir. Gerekli sayıda kalifiye operatör, işin türü, üretim kapasitesi ve programı (en az iki kalifiye operatör) dikkate alınarak kuruluş tarafından tanımlanmalıdır. Yeterlilik, ilgili ulusal/uluslararası özel proses standardı ve sözleşmesinde belirlenen gereklilikleri karşılamalıdır. Böyle bir standart yoksa, özel süreç koordinatörü yeterlilik prosedürünü ve kriterleri tanımlar Kuruluş, özel süreç koordinatörü tarafından tanımlanan ve bir operatörün nasıl nitelendirileceğini açıklayan bir operatör yeterlilik prosedürü yayınlamalıdır. Bu belge şunları içermelidir: • gerekli yeterlilik belgeleri (örn. uygulanabilir özel süreç talimatı, değerlendirme sayfası, yeterlilik kaydı),
CQI Eğitimleri için www.cqi.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
CQI – ÖZEL PROSESLER VE ÖZEL DEĞERLENDİRME SİSTEMATİĞİ CQI:
CQI-8 Layered Process Audit Eğitimi
CQI-9 Isıl İşlem Prosesi Değerlendirme Eğitimi
CQI-11 Metalik Kaplama Prosesi Değerlendirme Eğitimi
CQI-12 Metalik Olmayan Yüzey Kaplama Prosesi Değ. Eğitimi
CQI-15 Kaynak Prosesi Değerlendirme Eğitimi
CQI-17 Lehimleme Özel proses Değerlendirme Eğitimi <450C CQI-19 Alt Tedarikçi Yönetim Eğitimi
CQI-23 Plastik Kalıplama Sistem Değerlendirmesi Eğitimi
CQI-27 Döküm Prosesi Değerlendirme Eğitimi
CQI-29 Brazing Prosesi Değerlendirme Eğitimi > 450C
CQI-30 Kauçuk Kalıplama Prosesi Değerlendirme Eğitimi
CQI-11 Kaplama sistemleri değerlendirmesi (CSA) dokümanı; bir kuruluş veya tedarikçileri için, aşağıdakilere ihtiyaç duyan, uygulanabilir kaplama uygulayan tedarikçilerin proses gereksinimlerini belirlemek amacı ile kullanılır:
Sürekli müşteri ve uygulanabilir yasal gereklilikleri karşılayan ürün sağlama yeteneğini göstermek, Sistemin sürekli iyileştirilmesi için süreçler de dahil olmak üzere sistemin etkili bir şekilde uygulanmasıyla müşteri memnuniyetinin arttırılması.
Kaplama Sistemi Değerlendirmesi, üretim ve / veya hizmet için müşterinin belirlediği parçaların otomotiv tedarik zinciri boyunca işlendiği yerler için geçerlidir.

CQI11-Kaplama-Metalik Kaplama-Proses-Denetimi-Eğitimi-metalical Coating process surface treatment audt training-1
CSA’nın tüm gereklilikleri geneldir ve tür, boyut ve ürün ne olursa olsun, bu dokümanda ele alınan kaplama işlemlerini yapan tüm kuruluşlara uygulanabilir. Onbir süreç Tablosu geliştirilmiştir ve değerlendirme sırasında uygun tablo (lar) referans alınacaktır. Proses Tabloları, aşağıda belirtildiği gibi Kaplama proseslerinde belirtilmiştir:
Proses Tablosu A – Önişlem (Sulu)
Proses Tablosu B – Önişlem (Mekanik)
Proses Tablosu C – Dönüşüm-Çevrimli Kaplama (Fosfat, Fosfat İçermeyen, Krom, Krom İçermeyen, Siyah Oksid)
Proses Tablosu D – Toz Kaplama
Proses Tablosu E – Püskürtme Kaplama
Proses Tablosu F – Elektrokaplama ( Kataforez)
Proses Tablosu G – Daldırma-Savurma & Çinko Lamelli Kaplama Uygulama Metodları
Proses Tablosu H – Otobirikim
Proses Tablosu I – Kür
Proses Tablosu J – Anotlama ve Sert Kaplama Anotlama
Proses Tablosu K – Proses Kontrol ve Test Ekipmanları Doğrulama ve Kalibrasyon

cqi-11 process evaluation
IRIS Guideline 6: SPECIAL PROCESSES
International Railway Industry Standard (IRIS)
Coating | CQI-12
www.kahverengi.online IATF 16949 Sistem Danışmanlığı / IRIS 22163 Sistem Danışmanlığı / Otomotiv Danışmanlığı / Core Tools Eğitimleri / Raylı Sistemler Danışmanlığı