PROSES FMEA EĞİTİMİ (ONLINE) Güncelleme Tarihi: 25.07.2023
PROSES FMEA EĞİTİMİ
Otomotiv Core Tools Eğitimi: Proses FMEA
Üretim proseslerindeki risklerin analiz edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması, kontrollerin belirlenmesi için yapılması gereken Proses FMEA çalışmasının detaylarını anlatmak ve gerekli risk odaklı yaklaşımın anlaşılmasını sağlamak.
İÇERİK KATILIMCI PROFİLİ
Mavi ve beyaz yaka çalışanlar arasında proses FMEA çalışmasına katılan, bilgi ve tecrübe olarak kullanan, analiz eden, aksiyon alan ve yorumlayan tüm seviyelerdeki çalışanlar eğitime katılabilirler. Eğitim içeriğinde uygulamalı PFMEA çalışmaları yer almaktadır.
GEREKLİ ÖN BİLGİLER
Eğitim öncesi katılımcıların kendi firmaları ile ilgili ön bilgi edinmesi, mevcut PFMEA çalışmalarına göz atmaları eğitimdeki konuların daha iyi kavranması açısından faydalı olacaktır. Herhangi bir ön bilgi gerekliliği bulunmamaktadır.
EĞİTİM YÖNTEMİ VE DEĞERLENDİRME
Katılımcılar eğitim esnasında uygulamaları gruplar halinde yapmakta, hazırlanan eğitim dokümanları ile PFMEA çalışması ve formların kullanımı anlatılmaktadır. Eğitim değerlendirmesi Proses FMEA uygulaması ile yapılmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİ: 2 GÜN
Sizinle uygun olduğunuz zamanda irtibata geçilecektir.
Kahverengi Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Sti. olarak FMEA eğitimlerini isteğe bağlı olarak online, genel katılıma açık veya firmanızda yerinde eğitimler olarak düzenleyebilmekteyiz.
Bursa , İstanbul, Kocaeli, İzmir illerinde eğitimler düzenlenmiştir.
Ama, online ve genel katılıma açık eğitim isterseniz, bizimle bağlantıya geçebilirsiniz.
Eğitimleri konusunda uzman IATF 16949 Baş Denetçileri vermektedir. Uzun yıllar otomotiv sektöründeki deneyimlerini, denetim uygulamaları ile birleştirerek siz değerli müşterilerimizle paylaşmaktadırlar.

Eğitimlerimiz uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Eğitim sonunda sizlere bırakılan farklı uygulama örnekleri ile konunun pekiştirilmesi sağlanmaktadır.
Firmanıza, parçalarınıza özgü, proseslerinize özgü uygulama örnekleri ile konunun tam olarak anlaşılması sağlanmaktadır. Eğitim notları tamamen kendi eğitimcilerimiz tarafından hazırlanmış özgün materyallerdir.
Bununla birlikte, eğitim sonunda sizlere daha önce hazırlanmış dizayn ve proses fmea uygulama talimatı gönderilecektir.
Ayrıca, Türkçe ve İngilizce hazırlanmış olan DFMEA ve PFMEA formları, AP Aksiyon Önceliği tabloları da yine sizlere teslim edilecektir.
FORD MÜŞTERİ ÖZEL İSTEKLERİ KAPSAMINDA YAZILIM GEREKLİLİKLERİ
- İş akışlarına proses ilave edilince risk değerlendirmesi girilmediği kullanıcıya uyarı olarak çıkmalı.
- Bir hata modu, hata türü için programda risk değerlendirmesi değiştirildiğinde ilgili tüm ürünler ekrana gelip değişiklik yönetimini tetiklemeli. (Değişiklik yönetimi otomotiv modülünde oluyor)
- Değişiklik yönetiminde FMEA revizyonu gerekiyor, o zaman değişiklik yönetim modülü yine firma için gereklilik oluyor.
- 8D yönetiminde FMEA ya aksiyon geliyor. Müşteri şikayet yönetimi modülü firmada olmalı ve oradan FMEA değişikliği tetiklenmeli, yönetilmeli.
- Özel karakteristik tanımı otomatik olarak DFMEA dan PFMEA ya gelmeli.
- Tüm alt ilgili dokümanlarda bu karakteristik hiyerarşisi işlemeli. Kontrol plan ve saha için hazırlanacak her operasyona imalat kontrol planlarında da olması sağlanmalı.
- FMEA da tanımlanacak aksiyonlar takip edilmeli. Bunun için aksiyon modülü devreye girmeli, ilgili kişiye aksiyon, tamamlamadığında tırmandırılmalı.
- FMEA çalışmalarının tarihçesi kaydı olmalı. NE zaman ne değişti, kim değiştirdi, gerekçesi ne idi.
- AIAG VDA da Potansiyel Şiddet değeri 9 10 , H Yüksek ve M Orta Aksiyon önceliğindeki hata etkilerini üst yönetimin bilmesi gerekiyor. Bir rapor gitmeli üst yönetime.
- FMEA hesaplama tabloları, hatırlamaların eksiksiz çalıştığının testi, programın eksiksiz çalıştığının testi periyodik olarak doğrulanmalı. (otokontrol !)
- PFMEA da bir kontrol tanımlandı, kontrol planında ilgili kontrol yok ise uyarı vermeli.
- FMEA farklı müşteri formatlarına aktarılabilmeli, hata vermemeli. O nedenle hepsini kapsayacak bilgi giriş esnasında programı girilmeli ki sonra format değişikliğinde kullanılabilsin.
- Kontrol planında reaksiyon planı, ilgili görsel kontrol talimatı gibi bir doküman tanımlama ancak sistemde var ise gerçekleşebilmeli yoksa aksiyon çıkarmalı, doküman yok çünkü. (Doküman yönetim modülü gerekli)
- MSA planına, listesine kontrol planından otomatik geçiş olmalı. Böylece MSA planında olmayan bir kontrol kalmamış olur. (MSA modülü gerekli)
- FMEA da sıklıklar ayrı tanımlanmalı, bu sıklıklar kontrol planındaki kontrol sıklığı ile aynı değilse uyarı vermeli.
- Poka yoke listesi mutlaka programdan çıkmalı. Fabrikadaki poka yoke numarası kullanılmalı. Poka yoke numarası programdan ardışık verilmeli. Poka yokeler kontrol planında olması böylece sağlanmış olur.
- Ve en önemlisi: Müşteri onayı alınması gereken PFMEA ve Kontrol Planları için E-imza ile müşterinin online onaylayabilmesi imkanı olmalı. Bunun alt yapısı olursa iyi olur, şuan böyle bir talep yok.
- Şiddet değeri ile özel karakteristik değeri uyumlu olmalı. 9-10 şiddet için, ilgili müşteri özel karakteristiği uyuşmadığında veya tanımlanmadığında uyarı gelmeli.
https://www.en-standard.eu/new-aiag-vda-fmea-handbook-failure-mode-and-effects-analysis/